Starterslening maakt je eerste huis nu mogelijk !
Je wilt graag je eerste huis kopen. Maar de huizen die je mooi vindt vallen net boven je budget. Met andere woorden: je salaris is niet toereikend om een normale startershypotheek bij de Bank te sluiten. Houdt dan alles op?
Nee, want mogelijk kom je in aanmerking voor een aanvullende lening via jouw gemeente!
Deze “Starterslening” is maximaal 20% van de aankoopprijs.( 4e kwartaal 2017) De eerste drie jaar hoef je deze lening niet af te lossen, én hoef je geen rente te betalen.
Hoeveel je extra kunt lenen hangt af van een aantal factoren:
- De Gemeente ( de regels en maxima zijn per gemeente verschillend)
- De rente die je kiest ( 10 jaar vast of langer)
- Je inkomen
- De koopsom
Als je het informatie formulier invult en verstuurt, krijg je van ons direct een berekening over hoeveel je bij de Bank, en hoeveel je van de Gemeente kunt bijlenen.
Let op: de berekening wordt niet door een computer gemaakt maar door een echte adviseur. Soms kan het daardoor iets langer duren, maar dan heeft u wel een resultaat waar over nagedacht is, en waar u echt iets aan heeft!
De eerste drie jaar hoeft je geen rente of aflossing te betalen.
De eerste 3 jaar betaal je geen rente of aflossing. Dat scheelt een aardige duit! Daarna wordt getoetst of je meer bent gaan verdienen, en nu voldoende inkomen hebt om de rente en aflossing te gaan betalen. Is dat niet zo, dan betaal je nog eens 3 jaar niets. In het zesde en vijftiende jaar wordt opnieuw naar je inkomenssituatie gekeken. Is je inkomenssituatie positief gewijzigd, dan ga je wel aflossen.
In het vijftiende jaar wordt je inkomen voor het laatst getoetst. De resterende lening moet bij verkoop van het huis of aan het einde van de looptijd (30 jaar) worden terugbetaald.
Wanneer kom je in aanmerking voor een starterslening?
Je komt in aanmerking als je:
- Voor het eerst in je leven een huis gaat kopen. Met of zonder partner.
- De gemeente waarin je een huis wilt kopen meedoet aan de regeling.
Of je daarvoor bij je ouders woonde, of een woning huurde is niet van belang. Ook je huurwoning kopen is dus mogelijk.
Niet iedere gemeente
Helaas doet maar ongeveer de helft van de Gemeenten mee met de regeling. Als je ons informatie formulier invult, geven wij u uitsluitsel over uw gemeenten, én over gemeenten bij u in de buurt.
Nationale Hypotheek Garantie. (NHG)
De Starterslening kun je alleen afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie van het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat je niet met een restschuld blijft zitten, als je de woning moet verkopen doordat je niet meer kunt betalen.
Je loopt dus weinig risico.
Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat je een lagere rente bij de Bank krijgt. Logisch, omdat de Bank ook minder risico loopt door de garantie van de NHG.
De gehele procedure van aanvraag Starterslening in samenhang met de aanvraag bij een reguliere Bank is best ingewikkeld. Wij nemen het hele proces voor jou uit handen. Je hebt er vrijwel geen omkijken naar: Wij regelen alles.
Wat moet je doen om een starterslening te krijgen ?
Je eerste stap is zoveel mogelijk informatie vergaren. Dat doe je het snelst door met ons contact op te nemen. Bel ons voor een afspraak, of vul bijgaand informatie formulier in. Daarna ga je een huis zoeken wat binnen het budget past (dat wij voor je hebben berekend.)
Vervolgens maak je weer een afspraak met ons ( het eerste oriënterende gesprek is gratis) en gaan we samen het traject in. Wij zoeken samen met jou de juiste Bank qua rente en voorwaarden, zorgen voor de aanvraag bij de Gemeente, voor de aanvraag bij de Bank, en gaan zelfs met je mee naar de notaris, als alles rond is.
Nadat we bij de notaris zijn geweest, mag je zelf het huis opknappen.